Domain név regisztráció

A domain név regisztrációjának folyamata

A felső szintű domainek működését egymástól eltérő szabályok, szabályzatok alakítják. Ugyanakkor léteznek olyan általános elvek és szabályok, amelyeket mindegyik domainregisztrációs eljárásban alkalmaznak, és ezáltal a regisztráció rendszere a legtöbb tartomány alatt nagyon hasonló minta szerint működik: három szereplője van a modellnek, ezt a következő ábra illusztrálja.

Az első szereplő az igénylő (angolul: registrant), aki a maga részére igényli a domain nevet (ha részére megtörténik a domain név regisztrációja, azaz a jogi terminológiát használva a domain név delegációja, ő a továbbiakban a domain név használója).

A másik szereplő a nyilvántartó (angolul: registry), amely teljesíti a regisztrátoroktól beérkező igényeket (elvégzi a delegációt), karbantartja az adatbázist és folyamatosan biztosítja a regisztrátorok tevékenységének előfeltételét jelentő műszaki technikai feltételeket. Hazánkban az Internet Szolgáltók Tanácsa (röviden: ISZT) a nyilvántartó, honlapja a www.domain.hu oldalon érhető el.

Végül a harmadik szereplő a regisztrátor (angolul: registrar), amely közvetlen szerződéses kapcsolatban áll az igénylővel, illetve a nyilvántartóval. A regisztrátorok listája a ISZT honlapján, a www.domain.hu oldalon elérhető.

A regisztráció folyamata a következő: A bejelentő a kiválasztott névre vonatkozó igényét egy regisztrátorhoz nyújtja be, aki a feltételek fennállása esetén továbbítja az igényt a nyilvántartó felé. A nyilvántartó pedig bejegyzi a kért domainnevet, és a bejegyzett domainnévhez kapcsolódó információt egy publikus adatbázisban teszi közzé. A domain regisztráció részletes szabályai az ISZT oldalán közzétett Domainregisztrációs Szabályzatban olvashatók.

domain név regisztráció folyamata, domain név regisztráció jogi háttér

->finalize(); ?>